Fostul premier Emil Boc, audiat în dosarul Microsoft: Valerian Vreme și-a dedicat timpul agendei digitale a României

Fostul premier Emil Boc, audiat în dosarul Microsoft: Valerian Vreme și-a dedicat timpul agendei digitale a României
Publicat: 14/05/2019, 15:15

„În calitate de prim-ministru al Guvernului, am luat cunoștință de necesitatea încheierii unui contract de închiriere a licențelor educaționale în unitățile de învățământ preuniversitar, în prima jumătate a anului 2011, când ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Valerian Vreme, în baza solicitării Ministerului Educației, a supus atenției Guvernului o notă privind licențele pentru produse Microsoft utilizate în școli, având în vedere imposibilitatea folosirii acestora în sistemul de învățământ, întrucât expirase termenul de valabilitate al contractelor anterioare”, a spus Emil Boc, în fața instanței.

El a mai spus că nota cuprindea două componente, una de fundamentare a nevoii de închiriere în continuare a licențelor educaționale și o componentă financiară, ce solicita alocarea unei sume de bani din buget pentru suportarea costurilor aferente închirierii licențelor educaționale. Nota avea natura de a informa membrii Guvernului în legătură cu necesitatea încheierii contractului de închiriere a licențelor, nefiind un act normativ care să fie supus avizului din partea Ministerului Justiției.

„Această notă a fost formulată și înaintată Guvernului anterior rectificării bugetare din iulie-august 2011, având în vedere că asemenea cheltuieli nu fuseseră prevăzute în bugetul aprobat pentru anul respectiv la sfârșitul anului anterior”, a adăugat Emil Boc.

El a mai declarat în fața judecătorilor că nu știa, până la momentul înaintării notei, că încetase perioada de valabilitate a contractelor încheiate anterior pentru licențe și că nu a avut discuții despre acest aspect cu ministrul Comunicațiilor sau cu cel al Educației. De asemenea, Boc a mai menționat că nu își amintește cum era formulată această notă, întrucât nu avea caracterul unui act normativ și nu purta viza de legalitate din partea Ministerului Justiției.

„Fac precizarea că am luat cunoștință de situația expirării termenului de valabilitate al contractelor anterioare de închiriere a licențelor educaționale pentru școli la începutul anului 2011, când a fost întocmită de Ministerul Comunicațiilor prima notă în care se solicita necesitatea perfectării unui nou contract cu privire la aceste licențe”, a mai completat fostul premier.

Emil Boc le-a spus judecătorilor Instanței Supreme că după ce a aflat, a solicitat Ministerului Finanțelor să confirme dacă există resursele bugetare necesare pentru suportarea costului unui astfel de contract, răspunsul primit a fost negativ, iar acea notă nu a mai intrat în ședința de Guvern la acel moment, motiv pentru care o a două notă, actualizată, cu privire la necesarul de licențe, a fost supusă atenției Guvernului, în perioada imediat anterioară rectificării bugetare din vara anului 2011.

„În toată această perioadă, atât ministrul Comunicațiilor cât și cel al Educației au mai ridicat verbal în anumite ședințe de Guvern această chestiune. Anterior întocmirii celei de-a două note de către Ministerul Comunicațiilor am purtat o discuție cu miniștrii Comunicațiilor și Educației, nu îmi aduc aminte dacă separat sau în același timp, discuția vizând actualizarea numărului de licențe educaționale de către ministerul Educației și transmiterea informației către ministerul Comunicațiilor”, a mai precizat acesta.

Primarul din Cluj-Napoca a fost audiat, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul cumpărării licențelor Microsoft. Boc a dat declarații în fața completului de 5 judecători în calitate de martor, cu privire la faptele petrecute când acesta era prim-ministru. La termenul de marți trebuia să fie audiat și fostul minstru Valerian Vreme, însă acesta nu s-a prezentat.

După ce și-a încheiat depoziția, Emil Boc a cerut instanței permisiunea de a face o remarcă în ceea ce îl privește pe fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației,Valerian Vreme, motivând că are o obligație morală.

„Mă simt obligat moral să spun asta: dacă ministrul de resort ar fi refuzat să-mi transmită? (…) Valerian Vreme a fost ministrul care și-a dedicat timpul și priceperea agendei digitale a României și a îmbunătățirii internetului 4G”, a spus Boc.

În primă instanță, fostul ministru Valerian Vreme a fost achitat de magistrații Instanței Supreme în acest dosar, decizie contestată de procurori.

Anchetatorii îl acuză pe Valerian Vreme că ar fi încheiat fără organizarea unei licitații publice un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în școli. Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 și februarie 2012, Valerian Vreme, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației la acea vreme, ar fi încălcat dispozițiile legale a achizițiilor publice și a încheiat, fără a organiza o licitație publică, un contract cu D.Con-Net AG ce avea ca obiect închirierea, cu opțiunea achiziționării, a unor drepturi neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli. Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?